Rengöra duntäcke – Underhåll och rengöringstips för tvätt och fläckar

Duntäcken är väldigt bekväma och varma och ger dig den bästa avkopplingen när du sover. De är fantastiska tillägg till varje säng, särskilt till de som vill få kvalitetssömn och en inbjudande säng. Med så många färger, storlekar och materialval kan du välja en modell som du tycker fungerar för dina specifika behov. Men för att få duntäcken att behållas i bra skick, måste du ge dem lämplig vård. Du måste exempelvis tvätta duntäcket korrekt.

Tips på rengöring av duntäcke

underhåll och tvätt av duntäcke

Här kommer några tips om rengöring som kan hjälpa dig att hålla den i toppskick så att den håller längre.

Bädda sängen varje dag

Tips 1 – Med tanke på att duntäcket är gjort av tusentals mjuka fjädrar för att erbjuda dig en oslagbar bekvämlighet, är det bra att försöka hålla dem jämnt fördelade genom att bädda din säng varje morgon. När du gör det bör du också hålla i den ena änden och skaka ner till den andra änden så att fjädrarna blir fördelade och lägger sig jämnt.

Använd ett överdrag för duntäcket som skyddar mot smuts och fläckar

Tips 2 – Överväg att lägga dit ett överdrag på duntäcket för att skydda det från vardagens smuts och damm. Täckningen hjälper också till att minska rengöringsbehovet och förlänger dess livslängd. När du kan använda ett överdragstäcke, behöver du bara tvätta det ibland innan du tvättar duntäcket.

Behandla fläckar på duntäcken innan tvätt

Tips 3 – Försök att behandla fläckarna på duntäcket innan du tvättar det. Förbehandlande fläckborttagning gör magi på synliga fläckar. Du kan också applicera lite tvättmedel på fläckarna innan du går vidare och tvättar duntäcket. Oavsett vad du använder, se till att du ger den tid att suga upp det du väljer att applicera några timmar beroende på vilken typ av smuts det är, och därefter tvätta. Du kan enkelt tvätta hemma, men det är oftast bäst att du låter professionella vid en kemtvätt hantera ditt duntäcke. Tvätta täcket tillsammans med några tennisbollar om du ska tvätta ditt duntäcke hemma själv.

Laga revor och hål i duntäcke

Tips 4 – Kontrollera regelbundet duntäcket för eventuella problem. Revor på ditt duntäcke bör lagas så snart de upptäcks eftersom de har en tendens att expandera till ytterligare skador. När du tvättar ett duntäcke som har revor gör du de svaga platserna ännu svagare och det finns också risk att förlora stoppningen. Så det är faktiskt en bra idé att du kontrollerar sådana eventuella problem innan du tvättar. När du väljer en kemtvätt bör du välja en som har en egen sömmerska som kan fixa duntäcket innan det tvättas.

Håll duntäcket torrt

Tips 5 – Håll ditt duntäcke fullständigt torrt hela tiden så att du kan få ut rätt värme när du använder den. Genom att hålla det fuktfritt och rent kommer du att kunna njuta av bekväma och mysiga nätter. När du tvättar den bör du också se till att den är helt torr innan du använder den igen. Om du lagrar ett duntäcke för framtida användning, se till att du använder en förvaringspåse som andas och inte fångar fukt eller främjar mögel; duntäcken behöver helt enkelt andas för att behålla sin kvalitet.

Kom ihåg att alltid kontakta de bästa städfirmorna i Örebro för prisvärd städhjälp!